Marcel Ciolacu, mesaj la începutul anului școlar: „Toți copiii, inclusiv cei din familii cu venituri mici, trebuie să aibă acces la educație de calitate”

Marcel Ciolacu, mesaj la începutul anului școlar: „Toți copiii, inclusiv cei din familii cu venituri mici, trebuie să aibă acces la educație de calitate”
Marcel Ciolacu / Sursa: Alexandra Pandrea
Publicat: 05/09/2022, 10:29
Actualizat: 05/09/2022, 14:59

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, lider al Camerei Deputaților, a transmis succes elevilor și profesorilor în noul an școlar și a amintit de investițiile asumate pentru îmbunătățirea infrastructurii școlare, inclusiv în ceea ce privește toaletele din fundul curții.

Aproape trei milioane de elevi, preșcolari și antepreșcolari revin luni la cursuri, întâmpinați cu ceremonii, după doi ani în care la festivități au fost în vigoare restricții cauzate de pandemia de COVID-19.
Marcel Ciolacu a apreciat că debutul anului școlar cu festivități degrevate de restricțiile epidemiologice reprezintă normalitatea.

„Toți copiii, inclusiv cei din familii cu venituri mici, trebuie să aibă acces la educație de calitate”

„Școli și grădinițe deschise! Fără restricții! Aceasta este normalitatea unui început de an școlar, cu părinți și bunici care sunt alături de copiii și nepoții lor în prima zi de școală! Cu multă emoție și speranță, cu șoapte de încurajare la ureche și fără separare la gardurile școlii. Este primul pas pentru a face uitați acești doi ani grei și lungi, cu o pandemie extrem de prost gestionată care a lăsat urme adânci asupra copiilor”, a transmis liderul social-democrat.

Marcel Ciolacu apreciază că, deși lucrurile s-au schimbat din acest punct de vedere, este în continuare loc de mai bine. „Nu este suficient. Trebuie să înțelegem că #RomâniaEducată trebuie să funcționeze pentru toți, nu doar pentru elitele privilegiate. Toți copiii, inclusiv cei din familii cu venituri mici, trebuie să aibă acces la educație de calitate”, a spus președintele PSD.

„Investițiile în infrastructura școlară sunt esențiale și ele trebuie să continue. Toaletele din fundul curții sunt o rușine și ele trebuie să dispară definitiv într-o țară europeană. Dar trebuie să ne asigurăm că #toți copiii vor beneficia de sistemul de educație. De aceea, PSD va fi o voce puternică la dezbaterile din Parlament pe tema noilor legi ale educației pentru a corecta orice discriminări și inechități!”

Și premierul a transmis săptămâna trecută responsabililor au ultimatum ca până la finalul anului să aibă un plan ferm pentru rezolvarea situației toaletelor în curtea școlilor.

Starea infrastructurii școlare

Elevii se întorc la școală de luni 5 septembrie și vor avea 36 de săptămâni de cursuri, la fel ca și în anul școlar trecut, dar multe activități de predare, învățare și evaluare vor fi noi.

Conform ministrului Educației, 374 de unităţi de învăţământ sunt relocate. „Cele mai multe sunt în București, 36 de unități de învățământ, sunt în Vaslui 40 de unități de învățământ, avem în Constanța 18 unități de învățământ, în Caraș, în Prahova alte 18 unități de învățământ, deoarece fac obiectul unor acțiuni majore de reabilitare a clădirilor și de extindere a acestor clădiri, iar contractele încheiate au date de finalizare ce depășesc 5 septembrie”, s spus ministrul Sorin Cîmpeanu, la videoconferința convocată de premier cu prefecții.

De asemenea, potrivit ministrului, încă există 3,3% din numărul total de unități de învățământ preuniversitar care nu au încă autorizațiile DSP, dar se lucrează pentru compensarea aspectelor semnalate de DSP pentru ca aceste unități de învățământ să obțină autorizația sanitară până în data de 5 septembrie.

În ceea ce privește autorizația de securitate la incendiu, două treimi din clădirile școlare – și sunt 24.915 clădiri școlare – nu necesită obținerea acestei autorizații, conform reglementărilor legale. O treime necesită, iar din 33 % avem doar 18,7% și 14,3% care nu au obținut încă, fie sunt în curs de obținere, fie nici măcar nu au demarat procesul de obţinere a autorizării pentru securitate la incendiu, a spus Sorin Cîmpeanu.

Structura noului an școlar 2022-2023

Din această toamnă de schimbă structura noului an școlar, care va include cinci module de învățare și 5 vacanțe, potrivit Ministerului Educației:

cursuri: luni, 5 septembrie 2022 – vineri, 21 octombrie 2022;
vacanță: sâmbăta, 22 octombrie 2022 – duminică, 30 octombrie 2022;
cursuri: luni, 31 octombrie 2022 – joi, 22 decembrie 2022
vacanța de iarnă: vineri, 23 decembrie 2022 – duminică, 8 ianuarie 2023;
cursuri: luni, 9 ianuarie 2023 – vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, după caz;
vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, în perioada 6 – 26 februarie 2023;
cursuri: luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
vacanță de Paște: vineri, 7 aprilie 2023 – marți, 18 aprilie 2023;
cursuri: miercuri, 19 aprilie 2023 – vineri, 16 iunie 2023;
vacanță: sâmbătă, 17 iunie 2023 – duminică, 3 septembrie 2023.

În ziua de 5 octombrie (Ziua internațională a educației și în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevazute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Programul național „Școala altfel“ și Programul „Săptămâna verde“ se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare rămâne la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare).

Clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal organizează activități de instruire practică în perioadele dedicate programelor „Școala altfel“ și „Săptămâna verde“.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Câștigător Survivor All Stars 2024 | Cine ia marele premiu de 100.000 de euro de...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Mama Geta nu o suportă pe Daniela Iliescu? De necrezut ce a putut să spună...
Ce se întâmplă dacă țineți pâinea la frigider, de fapt. Efectul la care nu v-ați...
Foștii șefi SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, puși sub control judiciar. Denunțătorul, amenințat că...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
O româncă din Italia a fost găsită într-o râpă adâncă de 30 de metri, după...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Vouchere de 200 DE EURO decise în România. Cine sunt cei care VOR PRIMI sumele
Vești foarte proaste de la ANM. Luna iunie, una de coșmar
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Preşedintele Cehiei a suferit un accident. Care este starea de sănătate a liderului ceh
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
(P) Ulei pentru cutie de viteze manuală: caracteristici de care să ții cont pentru ca...
×